Voluntarii asociaţiei nu s-au dat înlături nici de la evenimentele culturale desfăşurate în oraşul nostru. Printre acestea se numară şi lasnsarea celui de-al treilea volum al monografiei vechiului judet Rîmnicul Sărat a lui Valeriu Nicolescu. Domeniul în care acesta a activat cu precădere, a fost cel istoric. Responsabil de arhivele Rîmnicului, ce îşi aveau sediul în fostul penitenciar, a activat pe o perioada de şase ani, timp în care impulsionat şi de pasiunea pentru această specialitate a reuşit să strângă material pe baza cărora a realizat până în prezent un număr de aproape 30 şi ceva de volume cu lucrări monografice, motiv pentru care a fost numit şi cetăţean de onoare al oraşului Buzău.
Se simţea nevoia unei astfel de cărţi sau a fost doar o dorinţă de-a dumneavoastră?
În primul rând că eu lucrând la arhive n-am văzut niciun râmnicean, niciun profesor din Rîmnic, în afară de cei care îşi dădeau lucrările de grad sau de licenţă să vină să cerceteze în fugă, pentru că totul se făcea în timpul dumnealor liber, aveau o singură metodică. Dar pentru mine a fost o pasiune şi pentru că pasiunea s-a materializat în numărate informaţii, atunci sper sfârşitul activităţii la muzeul judeţean le-am şi conceput ca lucrări şi astfel s-au născut cele 6 volume de istorie ale Rîmnicului. Celelalte trei sunt deja în calculator aproape gata, dar la învăţământ sper exemplu mai adaug pentru fiecare şcoală în parte mai multe amănunte.
Data lansării cărţii a fost întâmplătoare?
Nu. 8 septembrie 1439 este primul document cunoscut oficial, păstrat, posibil să existe şi altele mai înaintate, dar primul document care atestă existenţa târgului Rîmnic. Deci emitentul permitea negustorilor din Liov, Polonia, şi Moldova să vină să facă comerţ în Muntenia şi să ia vamă cum lua şi în alte părţi. Deci era atestat şi ca târg şi ca punct de vamă şi târg de margine al Munteniei.
Căror cititori le este adresată această carte?
Tuturor celor care vor să ştie despre istoria Rîmnicului. Şi în primul rand celor tineri care trebuie să cunoască ce a fost ca să ştie pe ce stau pentru că aşa spune istoria: ” Cartea este o carte a trecutului pentru prezent şi viitor”.
Ce tiraj au avut volumele anterioare?
Primul ( la 500 de exemplare) a fost sponsorizat de domnul primar integral, deci a fost o contribuţie particulară, al doilea de 200 de exemplare şi al treilea tot de 200 de exemplare. În funcţie de valoare editării.
Cam în cât timp vor apărea şi celelalte trei volume?
În fiecare an. Deci dacă ar avea bani primaria ar putea să le scoată şi începând de mâine dar pentru că situaţia financiară este aşa cum este, atunci va apărea la anu cu prilejul aniversării iar a unui număr de ani de la prima atestare documentară, peste un an şi iar peste înca un an.