‘Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!’ (‘Volunteer! Make a difference!’)

Standard

Conceptul de  voluntariat deşi în prezent la noi nu este atât de cunoscut el a apărut încă din jurul anului 1920, sub sceptrul lui găsindu-şi mulţi alinarea.  Ororile şi terorile suferite în mare parte de foştii soldaţi din Primul Razboi Mondial, i-au determinat să   iniţiativă şi să pună bazele primei grupări de acest fel, urmată  oficial apoi de organizaţia Service Civil International. Absurditatea războiului ajunsese să se răspândească într-un ritm alert astfel că statele europene au pus un accent deosebit pe acest mijloc considerându-l un antidot pentru barbaria şi groaza vremii. Aşa a început, din dorinţa asiduă  de schimbare şi ajutor faţă de semeni.  Iar astăzi , voluntariatul nu şi-a pierdut nuanţa incipientă continându-şi povestea cu alţi actori sub alte decoruri.

Sub sloganul  ‘Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!’ (‘Volunteer! Make a difference!’), anul 2011 a fost declarat ” Anul european al  voluntariatului” acesta  urmând să marcheze aniversarea a 10 ani de la Anul Internaţional al Voluntariatului, celebrat în 2001, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite. Se aduce în prim plan activitatea   voluntarilor  faţă de comunitata din care fac parte şi deopotriva se încearcă promovarea ei pe o scara cât mai mare. În primul rând pentru că pregăteşte social un individ pentru climatul economic actual. Datorită activităţilor în care sunt implicaţi de-a lungul timpului se pot alinia standardelor europene adaptându-se mult mai uşor cerinţelor viitorului job. Toate aceste acţiuni au un scop precis fiind orientate către politici care implică pregătirea şi dezvoltarea individului. Această acţiune, de asemenea mai  vizează şi crearea unui cadru favorabil, întrucât activităţile de voluntariat încă mai sunt privite cu scepticism în unele state europene, printre care se numară, din păcate şi România.  Ţările vestice, spre exemplu, au depăştit aceasta problemă fiind deja considerată o tradiţie. Totul ţine de cultură şi de factorii istorici care au apăsat asupra ţărilor, cele mai multe dintre ele fiind ţări foste comuniste.

Obiective –Anul European al Voluntariatului 2011

” O1: Depunerea de eforturi în favoarea creării unui mediu propice voluntariatului în UE.
O2: Abilitarea organizatorilor de activităţi de voluntariat să amelioreze calitatea activităţilor de voluntariat.
O3: Recunoaşterea activităţilor de voluntariat.
O4: Creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanta voluntariatului “ ( sursa : http://www.europeana.ro )

Noi deja am luat atitudine! Pe 2 aprilie, începand cu orele 9:30 din faţa primariei  se va porni într-o campania de distribuire de material informativ, după care de la orele 15:00 va urma un spectacol cu ocazia lansării oficiale a Centrului de Voluntariat F.O.R.T.E.S. ( Federaţia Organizaţiilor Râmnicene de Tineret Educaţie şi Sport )
Te oferi voluntar? Vrei să schimbi ceva?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.