SNV – Saptamana Nationala a Voluntariatului

Standard

Odata cu ziua de 15 mai, s-a incheiat si Saptamana Nationala a Voluntariatului din 2011. Fiecare zi din aceasta saptamana a fost marcata de activitati din cele mai diverse: sportive, culturale, educationale, de promovare a voluntariatului.

Saptamana a debutat printr-o campanie de promovare a voluntariatului; tinerii au mers in central orasului, unde au distribuit flayere si pliante referitoare la SNV.De asemenea au discutat cu cetatenii, promovand activitatile de voluntariat si organizatiile locale.

Marti, 10 mai, cele patru organizatii locale: “ATCE- Speranta Ramniceana”, “V.I.A”, “Asociatia de Tineret ONIX” si “F.O.R.T.E.S” au fost in prin plan, intr-o activitate outdoor, organizata in Parcul Municipal. Targul organizational a prezentat celor interesati oferta de proiecte si de activitati desfasurate in cadrul ONG-urilor. In deschiderea targului au cantat elevi de la C.N. “Alexandru Vlahuta”, de asemenea si voluntari ai asociatiilor de tineret, iar cei prezenti s-au putut bucura de “produsele noastre traditionale”, respectiv:flayere, afise, stickere, fotografii, tricouri si alte material promotionale.

Ziua de miercuri a constatintr-un workshop, organizat chiar de coordonatorul de voluntari F.O.R.T.E.S, Ioana Gafton. In cadrul acestei activitati tinerii au dezbatut motivele pentru care fac voluntariat, de ce este bine sa ne implicam, iar la sfarsit, au venit cu niste sloganuri foarte reusite, pentru a atrage ei insisi alti tineri in activitatile de voluntariat.

Joi a fost ziua dedicate sportului, mai exact, fotbalului. Tinerii voluntari a  celor patru ONG-uri locale au concurat in Cupa Organizatiilor, incercand sa atraga atentia tinerilor din municipiu asupra importantei sportului in viata noasta. Dupa patru meciuri, jucate cu mult entuziasm, invingatoare a iesit echipa F.O.R.T.E.S.

Vineri, 13 mai, au avut loc seminare de prevenire, organizate in cadrul C.N. „Al. Vlahuta” si in cadrul Liceului Teoretic  „Stefan cel Mare”, in parteneriat cu PolitiaJudeteana. Domnii politisti dar si un specialist sociolog, le-a vorbit tinerilor despre doua mari campanii de prevenire, organizate la nivel national, „Alerta rapire copil” si „Campanie de prevenire a  pornografiei infantile prin internet”, dar si despre o alta problema a zilelor noastre, cea a etnobotanicelor. In urma discutiilor, unde au fost prezentate atat cazuri reale cat si posibile situatii, tinerii au inteles cat de important este sa fie prudenti, si sa aiba grija de ei insisi.

Weekendul a fost dedicat activitailor culturale. In prima parte a zilei de sambata, trupa de teatru de papusi „Dimitriu Pompiliu” a oferit un spectacol copiilor cu piesa „Fata mosului si fata babei”. Piesa a fost deasemeni difuzata pe postul local de televiziune TvSat2002. Dupaamiaza, in Parcul Municipal, s-a desfasurat un spectacol, in parteneriat cu Casa Municipala de Cultura, ce a promovat tinerele talente ramnicene. Artistii au incantat publicul cu piese folk, rock, dance, iar surpriza finala a fost un tanar chitarist extrem de talentat, pe nume David, ce a interpretat cateva piese la chitara electrica. Seara a fostmarcata de un eveniment ce a avut loc la nivel international, Noaptea Muzeelor. Tinerii voluntari au participat la vizita nocturna a Muzeului Municipal din Ramnicu Sarat si au asistat la o prezentare a monumentelor arheologice locale, afland cateva noi date despre acest domeniu. Aceasta minunata saptamana s-a finalizat printr-o gala a voluntarilor, la pensiunea Milion, unde au fost prezenti atat tinerii participanti, cat si autoritati locale si mass-media. In deschiderea serii a avut loc lansarea proiectului „History of the Parliament”, ce va fi implementat in perioada 8-21 iulie, in Italia si Romania. Seara a continuat cu Miss si Mister Voluntar, unde au concurat 7 perechi de tineri voluntari ai organizatiilor ramnicene. Toti voluntarii prezenti au participat si la o tombola, o surpriza a organizatoriilor, plecand acasa nu doar cu amintiri frumoase, ci si cu daruri simbolice. Cativa din tinerii folkisti ramniceni au oferit publicului o atmosfera deosebita, prin cantecele interpretate la voce si chitara, iar dupa ce fiecare participant a primit diploma cu titlul de „voluntar F.O.R.T.E.S”, seara s-a incheiat printr-un bal mascat, dans si voie buna, atat de caracteristic noua, tinerilor.

 Consemneaza   Giorgiana Grozea

Advertisement

2 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.