Picătură de artă urbană – un moft plin de culoare

Standard

Consiliul Elevilor al Colegiului Naţional „Al. Vlahuţă” împreună cu Federaţia Organizaţiilor Râmnicene de Tineret Educaţie şi Sport implementează în perioada 1 aprilie şi 1 iulie proiectul depus şi câştigat la Consiliul Local Municipal, Picătură de artă urbană. Acest proiect îşi propune să stimuleze creativitatea liceenilor, implicarea lor  în activităţi extraşcolare şi redirecţionarea artei urbane de la vandalism la o manifestare normală a creativităţii.

De unde s-a pornit? De la dorinţa tinerilor de a-şi cunoaşte abilitățile şi de a descoperii atitudinea adecvată, de a valorifica arta, neavând o idee bine conturată despre importanţa acesteia. Datorită tehnologiei, generaţia multi-tasking renunţă la metodele clasice de a-şi petrece timpul liber, privaţi de aceste mici ocazii prin care să se dezvolte personal, să-şi dezvolte abilităţile practice, artistice, de ce nu şi sociale, sunt din ce în ce mai rare, în unele cazuri lipsesc cu desăvârşire. Având în vedere că am avut norocul să trăim în secolul XXI, secolul vitezei, avem avantaje şi dezavantaje. Arta completează personalitatea tânărului, îl ajută să se înţeleagă, să se dezvolte armonios. Astăzi, tot mai mulţi tineri o apucă pe drumuri greşite, participând la diverse jafuri, violuri, tâlhării şi chiar vandalism, aici putem include şi această artă urbană, graffiti. Acestea se pot diminua, doar dacă se va lua atitudine.

Graffiti este o bucată de artă. Acesta este privit cu scepticism. Suntem conştienţi că societatea actuală respinge această formă a artei datorită începutului său. Cu acest prilej, putem împiedica vandalismul şi încuraja partea frumoasă a acestei manifestări.

Activitatea principală a acestui proiect s-a materializat printr-un concurs de graffiti. Acesta s-a desfăşurat în data de 17 iunie în curtea Colegiului Naţional „Al. Vlahuţă”.  În cadrul acestui concurs au participat opt elevi – participanţi şi două echipe. Timp de trei ore, bucăţile de OSB şi can-urile le-au fost prieteni la catarama şi i-au ajutat să se exprime liber fără teama de a fi condamnaţi.  În nuanţe şi tonuri pline de expresivitate şi dinamism au încercat să dea totul pentru ca lucrarea lor să fie destul de bună pentru a se identifica cu ei şi de ce nu pentru a câştiga. Pe această cale, le mulţumim tuturor participanţilor pentru munca depusă, au fost de-a dreptul minunaţi. Pentru comisia de evaluare, clasarea lucrărilor a fost o treabă destul de anevoioasă deoarece competiţia a fost din prima clipă foarte strânsă. Primele trei lucrări au fost ale elevilor Jercan Alexandru, Manea Radu şi Cojanu Andrei. Toate lucrările realizate se află în curtea Colegiului Naţional „Al. Vlahuţă” sub formă de galerie pentru o perioadă nedeterminată. Cu ajutorul acestui concurs, tinerii şi-au dezvoltat creativitatea, au depăşit bariere, abilităţile şi competenţele lor le sunt cunoscute şi … au încredere în acestea. Aceştia au spus da unei noi provocări, s-au implicat şi au câştigat!

Proiectul Picătură de artă urbană iniţiat de CŞE „Al. Vlahuţă” şi FORTES se află acum, în perioada de diseminare. Nu va mai trece mult şi veţi auzii iar de noi!

negativ

This slideshow requires JavaScript.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.