History of the Parliament, Brolo

Standard

Dragi prieteni, pregătiţi-vă centurile de siguranţă.Împreună vom începe o scurtă călătorie în jurul Europei, mai precis, destinaţia finală: Brolo, Sicily. “Tineret în Actiune” nu se opreşte aici, el îşi dezvoltă proiecte şi programe interesante prin intermediul cărora noi, beneficiarii direcţi avem posibilitatea de a descoperi, de a află lucruri noi, interesante, atractive şi utile, practice, realizabile,un echilibrul perfect între modern şi tradiţional, local şi multinaţional.

Prima jumătate a proiectului “History of the Parliament” a fost consumată pe splaiuri străine. La confluenţa mărilor Mediterană, Tireniană şi Ionica, se întinde leneş sub soare o insulă cu ţărmuri dantelate, cu climă mediteraniană şi vegetaţie luxuriantă.Norocoşi sau mai mult decât norocoşi, aici au poposit, pentru o săptămână, cei 16 tineri, care şi-au dezvoltat cunoştinţele despre Parlament, democraţie, Uniunea Europeană.

Pornind sistematic în acest proces de învăţare nonformală, amintindu-ne de vechile civilizaţii ( Grecia antică) şi formele lor de organizare (agora, forumul etc), de începuturile timpurii şi dezvoltare timidă a democraţiei, ajungem că înţelegem importantă omului în societate şi să conştientizăm rolul primordial pe care ar trebui să ni-l asumăm, responsabilitatea pe care o aveam în primul rând faţă de noi că şi cetăţeni ai propriei comunităţi, ai propriei ţări, ai Uniunei Europene, ai lumii. Noi suntem într-adevăr imaginea lucrurilor pe care le întreprindem, proiecţia vie a informaţiilor şi reflexia cunoştinţelor în oglinda schimbărilor, adaptărilor.

Italia este o ţara plină de cultură şi istorie, ceea ce îi oferă un fundament şi o bază solidă, un substract puţin intimidant ca şi civilizaţie şi cutume, iar Sicilia împrumută prin simpatie o mare parte din aceste caracteristici.

Relief este de-a dreptul edenic : ţărmuri muntoase, abrupte, înconjurate de o mare albastră iar sus doar infinitul clar al cerului este cel care limitează, încadrând şi conturând peisajul. Culorile sunt atât de vii şi de puternice, te încarcă cu energie; acum nu trebuie să mai speri la o imagine lucidă, subiectivă, căci, ceea ce priveşti este real, obiectiv, adevărat. Vorbind acum despre Sicilia, dacă ar fi să îi dau un singur atribut, primul la care m-aş opri ar fi : n a t u r a l.

Cu siguranţă am depăşit clişeul “portocale roşii de Sicilia” şi vulcanul permanent activ Stromboli, ca şi cunoştinţe legate de acest tărâm . Trăind printre ei, încercând să îi înţeleg că şi limbă, ca şi monunentala istorie pe care au scris-o, relaţionând, comunicând şi stabilind relaţii de prietenie realizez că sunt atâte puncte comune între noi ca şi generaţie, ca şi ţări latine.

Întrega săptămâna, a reprezentat o e x p e r I e n ţ a: primul zbor cu avionul, localnici amabili, parteneri de proiect prietenoşi, un peisaj rupt din filme şi din cele mai frumoase vederi, un proiect strălucitor, o atmosferă caldă, drumuri care cer să fie parcurse, atrăgându-te să te aventurezi în a le străbate în lung şi în lat, castele medievele cu expoziţii de artă contemporană, concerte pe plajă, clădiri pastelate şi un mix elegant între pace şi agitaţie, calm şi forfotă, present şi viitor. Să îţi dau un exemplu de cea mai îngrozitoare experienţă de acomodare de care a trebuit să dau dovadă: mi-a fost atât de greu să mă împac cu gândul, să accept idea de a trăi într-o plantaţie de portocali şi lămâi! (sper că nu ai luat-o în serios)

Încearcă să-ţi imaginezi ce frumos e să fost acolo, să fi cunoscut prin ochii mei Sicilia, să ai şansa de a participă în proiect, de a învăţa de la alţii şi de a împărtăşi aceaşi dorinţe, de a avea acelaşi idealuri şi de a- ţi dori să revii, tânjeşti după momentul în care vrei să rememorezi activităţile, timpul petrecut acolo, oamenii, natură.

Încet cu încetul, simt că lucruri încep să se mişte, nu mai suntem atât de profani, de neştiutori, începem să ne dorim să ne implicăm mai mult, avem inţiativa. Nu neg că background-ul este cel care ne susţine, familia, responsabilităţi asumate şi cultivate treptat, această întreagă educaţie primită, ne deschide uşi, ne îndeamnă să nu mai stăm pasivi la dictumurile celorlaţi ci să acţionăm activ. Trebuie să rămânem deschişi, să aceptam să învăţam de la cei înţelepţi, să furăm de la cei învăţaţi cunoştinţele şi de la cei maturi experienţele.

Momentan proiectul este în desfăşurare, mi-ar plăcea să cred că cei implicaţi se vor folosi de informaţiile livrate, vor da viaţă celor învăţate. În ceea ce mă priveşte, îţi zic doar: watch and learn! (motivaţia şi idealurile sunt cele care ne ţin tari şi ne fac mai buni!)

Cu drag, IOANA RALUCA GAFTON

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.