„Află-ţi echilibrul!”

Standard

Campania „află-ţi echilibrul!”, derulată de Ursus Breweries   a ajuns şi la Rm-Sărat în data de 21 iulie şi avut drept cadru de desfăşurare sala mare de conferinţe a primariei. Reprezentantul companiei  URSUS a fost cel care a făcut deschiderea întalnirii, iar psihologul Daniela Gheorghe alături de Carbral Ibacka au făcut cunoscute celor prezenţi obiectivele programului demarat încă din anul 2010.

Pe parcursul celor aproximativ 2 ore şi jumatate au fost lansate  teme de interes în ceea ce priveşte consumul exagerat de alcool. Se urmăreşte o informare  sustenabilă în rândul populaţiei de peste 18 şi o conştientizare a efectelor negative ce vin odată cu un consum incoştient de alcool. În egală măsură, s-au adus în prim plan experienţe de viaţa care au culminat cu un deznodamant tragic,  fiind totodată şi punctul de plecare a următoarelor etape a întâlnirii.A fost oferit un set se informaţii  ce a vizat expunerea avantajelor şi dezavantajelor luării unor decizii corecte vis-a-vis de consumul de alcool. O informare temeinică poate schimba şi salva vieţi.

Dna Daniela Gheorghe are o vastă  experienţă în ceea ce priveşte activitatea cu tinerii, fiind direct răspunzătoare pentru departamentul de protecţia copilului şi a drepturilor acestuia în Romania de mai bine de 10 ani.  Campania antialcool demarata  de  URSUS Breweries  s-a bucurat de prezenţa acesteia în multe din conferinţele ţinute în ţară ce au ca  scop  creşterea gradului de informare şi conştientizare  în rândul tinerilor a consumului excesiv de alcool.

De-a  lungul timpului s-au derulat o serie de campanii antialcool. Care a fost cea mai mare motivaţie a dvs. Când aţi decis să vă implicaţi în Campania Naţională Antialcool URSUS?

Cea mai mare motivaţie a mea a fost că era prima campanie a unei companii care produce alcool. Pentru mine aceasta a fost provocarea. Eu lucrez în protecţia copilului de 10 ani şi în drepturile copilului şi întotdeauna am militat pentru responsabilitatea corporaţiilor. Este şcoala responsabilă, sunt părinţii dar cred că ar trebui să vină implicarea marilor companii. Asta ar fi extrem de important pentru că marile companii vând, pentru că marile companii au studii despre copii aşa cum s-au mai văzut. E interesul lor să aibă astfel de studii. Îşi comercializează produsele, iar ceea ce URSUSul a înteles este că dacă vor face această campanie, să consumăm responsabil, nu să interzicem s-ar putea ca vânzările lor pe ani să fie mult mai sustenaile decât să vinzi acum mult şi repede, deci să ai o populaţie bolnavă, decât să vinzi într-un mod limitat, în timp. Şi sunt benevolă în acest proiect pentru că mi se pare un proiect de suflet.

Din punctul dvs. de vedere care consideraţi că ar fi cele mai indicate măsuri ce ar trebui luate în vederea reducerii consumului de alcool?

Important ar fi o şcoală a parinţilor, de aceea îi educăm pe părinţi. Să-i acompaniem pe părinţi, aceştia sunt educaţi au făcut şcoală,ar trebui acompaniaţi. Să-i ajutăm pe părinţi să-i  facă pe copii să înteleagă ca a gusta cu limită, a consuma cu limită este extrem de important şi că se poate că nu e nevoie de un efort  extraordinar de mare. Deci şcoala părinţilor, să-i ajutăm pe părinţi, şi doi educaţia în şcoli. Şi când spun educaţia în şcoli vreau să vă spun că nu sunt de acord cu educaţia facută de un profesor care nu are specialitate în domeniul repsectiv. Prefer ca şcoala să externalizeze serviciile unor profesionalişti care ştiu despre ce vorbesc. Dacă o să vină un profesor sau un alt specialist  care va spune: “ N-ai voie să bei aclool” ,mesajul transmis copiilor trebuie să fie unul care să nu-i incite.  Cred că important ar fi să cunoaştem copiii. Cineva astăzi la ieşire mi-a spus: “ Doamnă, cred că e important să ajungem la sufletul lor”, şi într-adevăr componenta emoţional este foarte importantă şi după aceea cea comportamentală. Mai întai îl ajutăm să facă faţa unor tentaţii şi să stăpânească nişte emoţii şi după aceea comportamentul  va fi unul pe măsură. Consumă echilibrat alcoolul.

Sunteţi de părere că alegerea unui cerc de prieteni propice poate influienţa viitorul unui tânăr?

Da. Eu scriind la o revistă pentru adolescenţi răspund la scrisori. Este o mare problemă aceasta a gaştilor, a prietenilor. Din păcate nu ştiu de ce copiii nu mai au prieteni, nu mai reuşesc să-şi facă prieteni. Şi atunci, biserica , comunitatea ar trebui să intervină . Cred că salvarea copiilor în ziua de azi ar fi voluntariatul. În clipa în care se duc şi fac voluntariat încep să cunoască oameni, îşi pot alege  ei prietenii, deocamdată ei nu-şi pot alege  prieetenii. Mulţi dintre ei sunt nevoiţi să intre in anumite gaşti pentru că altfel rămân singuri. Şi facebook-ul sau reţelele de socializare sunt foarte bune la un momendat, dar şi acestea cu măsură căci influienţează  şi ajung să cunoască tineri pe care de fapt îi cunosc după facebook şi este o cunoaştere virtuală şi nu una reală şi  când ajung la faţa locului se întamplă lucruri şi ei nu ştiu să reacţioneze. Şi într-adevăr lipsa părinţilor de acasă, mulţi sunt plecaţi în străinătate sau plecaţi la servicu , dar e important să ştim că dacă parinţii stau 10 minute cu copiii, în acele 10 minute pot oferi nişte informaţii care să-i ajute pe aceştia extraordinar de  mult, dar trebuie să aibă încredere , să existe comunicare. Dacă îţi ajuţi copilul şi îl securizezi şi îi zici : “ Eu te iubesc, mă gândesc la tine , dar acum trebuie să plec. Insă când mă întorc am să-ţi dau ceea ce ţi-am promis şi ceea ce ai nevoie”, atunci copilul o să se simtă  în siguranţă nu va suferi şi nu va devein un dezaxat.

Este perfect vizibil că alcoolul distruge vieţi. Insă nu le distruge doar pe cele ale consumatorilor ci şi pe cele ale celor din jur. Ce mesaj le-aţi transmite acestor persoane care nu mai conştientizează ce se întâmplă în preajma lor?

E important. Aţi subliniat un fapt extrem de important, că din păcate afectează întreaga familie şi atunci mesajul ar fi să ceară ajutor de la cei din jurul lui şi să accepte ajutorul celor din jur pentru ca le va influienţa viaţa .Şi atunci este important să ştie că dacă le influienţezi viaţa  este util să-i laşi să se şi implice şi să te ajute. Sigur că n-aş insista foare mult sa-i spun unui tânăr: ”Daca tu vei cosuma alcool îi vei necaji pe toţi din jurul tău “ pentru că în felul acesta unii ar putea să spună că exact asta îşi şi doresc  pentru că doresc să se răzbune pentru ceea ce i s-a întâmplat sau aş putea sa-l împovarez mult mai mult şi să-mi zică : “ Aoleu, îmi mai dă incă o tema!”. Aş încerca sa-l ajut să înteleagă că există soluţii şi soluţiile pot veni de la cei apropiaţi sau de la profesionişti . Soluţia poate să vină dintr-un film,  să vezi un film  şi mesajul din acel film să te ajute să te vindici. Important este să fii cu urechile şi cu  ochii deschişi către soluţii şi să le cauţi.

Legându-ne de sloganul acestei campanii, care consideraţi că ar fi cel mai bun echilibru care ar împiedica  să se ajungă la această situaţie a consumului excesiv de alcool?

Eu cred şi am şi spus în discursul meu că a le da copiilor să facă altceva i-ar ajuta să nu mai consume alcool pentru că noi nu mai ştim ce nevoi au. Copiii se plictisesc, şcoala nu mai raspunde nevoilor, părinţii nu mai raspund nevoilor acestora şi atunci  ei  beau alcool  pentru că se simt în formă pentru că se distrează . Dar dacă ar avea altceva de făcut , dacă am promova modele precum sportivii , jurnalişti, sau oameni care fac ceva, care lasă ceva în urma şi i-am ajuta să înţeleagă că dacă construieşti ceva eşti mult mai fericit, euforia aceasta de ajuta. De pildă , dacă îi învăţăm pe tineri că dacă se duc in spitale şi fac benevolat se vor duce acasă cu mult mai multă adrenalină şi vor fi mult mai fericiţi decât dacp ar consuma alcool. Atenţie, acest lucru trebuie să fie făcut şi de mass-media şi de companii şi întreaga societate.

Cum definţi o viaţă fără alcool sau o viaţa cu un consum moderat ?

O viaţă liniştită, o viaţă în care poţi fi conştient de bucuriile acesteia . Dacă consumi alcool  moderat te vei trezi la fel de fericit , dar dacă consumi alcool şi nu mai ai idee ce ai făcut când te vei trezi  vei realiza ca ai pierdut momente importante din viaţă.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.