Konya,Turcia,nu visam niciodata sa ajung intr-un asemenea loc…

Standard

555127_524066464311001_295637153_n                      Unul din cele mai conservatoare si religioase orase din Turcia,locul in care a trait si a murit poetul persan Mevlana Rumi,talentat muzician ,jurist si filozof pentru care toti oamenii sunt egali,indiferent de religie.

Konya,renumita datorita ordinului calugarilor Mevlani,calugari care spun ca muzica si dansul elibereaza oamenii,iar miscarea de invartire permite inducerea unei anumite stari de spirit.Dar despre asta putin mai tarziu.
14 martie.Am pornit cu bucurie in suflet ,bucuria de a cunoaste oameni , obiceiuri,locuri noi !
Am ajuns in Konya!Oameni minunati ne-au intampinat la aeroport,apoi la hotel.Un hotel cald si primitor cu fete zambitoare si deschise Amabilitatea oamenilor , curatenia si mancarea traditionala turceasca simpla si sanatoasa,  ne-au insotit in toate cele opt zile cat am stat acolo.
Locuri noi ,frumoase,un aer medieval oriental,cladiri istorice si case vechi,magazine cu
dulciuri,covrigi,curmale si masline formeaza un tablou deosebit de pitoresc.Oameni linistiti si religiosi care isi respecta cultura si religia.
Admiratie! Am fost impresionata de aerul de poezie si de rugaciune care pluteste in acest  oras mistic si rece.Sobru,dar prietenos si ospitalier.A fost diferit,am cunoscut oameni noi,am invatat,ne-am distrat .
Cursul,de fapt seminariile din cadrul proiectului,-human rights-la care am participat s-a ridicat la cele mai inalte standarde.Credeam ca va fi plictisitor ,dar nici pe departe,am invatat multe lucruri noi si interesante.Prof universitari ,doctori,oameni de seama ne-au prezentat materiale  despre drepturile omului,discriminare,xenofobie si globalizare.Am comunicat,am improvizat ,am jucat teatru si ne-am distrat la seara interculturala ,unde ca de obicei,Romania a fost la inaltime.
Oameni speciali cu suflet mare Bora,trainerul nostru,Seda ,Kazim si Nurdan ne-au indrumat in toate activitatile noastre si ne-au insotit peste tot.5 natiuni cu religii si culturi diferite am format un tot timp de 8 zile in orasul in care Mevlana a incercat sa faca acelasi lucru-pace pentru toti

422_522984591085855_2009929862_n
Sa nu uit de turul orasului in care am vizitat faimosul muzeu Mevlana,respectiv Mausoleul lui Rumi si Selciuc Universiti ,universitatea cu cei mai multi studenti din Turcia.si nu in ultimul rand ritualul sema,care are loc intr-o sala imensa circulara,si incepe cu o rugaciune dupa care continua cu rotirea unduioasa a dansatorilor dervishi ,totul pe un fond muzical lent,un dans cu multe semnificatii si care m-a impresionat profund.
Un taram magic in care vechiul se imbina cu noul,traditionalul cu modernul.
Sunt multe de spus ,multe de povestit ,un lucru e insa sigur,Konia e o altfel de Turcie,!
Daca ar fi sa mai fie o data Konya ,n-as spune nu, pentru ca ospitalitatea oamenilor de acolo e diferita si pentru ca inconjurati de atatea atentii ne-am simtit ca niste sultani.,intr-un oras plin de semnificatii istorice,un oras sacru cu o arhitectura minunata si cu oameni primitori.
Multumim tuturor celor care ne-au facut sa ne simtim- noi- alaturi de celelalte cinci natiuni Turcia, Franta, Croatia,Georgia si Azerbadjan.!
Arabenna Neculaiasa

 

483789_524066034311044_339771736_n

393644_522748031109511_1433997066_n

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.