In martie, Carmina a reprezentat ATCE-SR in Bosnia si Herzegovina la un proiect pentru constituire de parteneriate. Sa vedem ce impresii a cules de acolo. Poate experienta ei motiveaza mai multi tineri sa se implice in proiecte de acest tip. Ii multumim ca ne-a reprezentat in proiecte europene.
Carmina Elena Vant
In perioada 17- 22 martie 2013, subsemnata alaturi de alti 2 “soldatei eco” am reprezentat Romania, in PBA-ul “Join the youth Green Side” in orasul Mostar- astazi partrimoniu Unesco.
Pe parcursul unei (aproximativ) saptamani, am discutat diferite teme legate de ecologie, am incercat sa legam noi parteneriate dar inevitabil am legat si noi prietenii J
Procesul de invatare a fost mixt si a constat in diferite seminarii, dezbateri- discutii in grup dar si vizite ale ONG- urilor locale care activeaza in diferite domenii dar si in domeniul ecologiei. Din pacate, datorita faptului ca vremea nu a tinut cu noi si a ploat mai tot timpul am avut parte doar de 1 zi pentru activitati in aer liber.
Pe langa toate acestea am avut parte de un hotel- camin animat cu studenti veseli si deschisi la dialog intercultural.
Mostar- este un oras incaract de istorie si tristete, marturie sunt ruinele sau cladirile ciuruite care amintesc celor care hotarasc sa il viziteze de razboiul de independenta.
Fiecare straduta are povestea ei, parca diferita de alte stradute, fiecare colt din Mostar vine sa prezinte o fila din cartea de istorie. In timpul razboiului, orasul a inregistrat pierderi umane dar si numeroase cladiri- monumente au fost avariate sau distruse. Exemplificativ este in acest sens podul vechi-Stari Most- renumitul pod construit in stil otoman. Acesta reprezenta inima orasului. Din fericire, atat podul cat si o parte din orasul vechi a fost reconstruit prin efortul mai multor comunitati si organizatii internationale, astfel spre surprinderea vizitatorilor centrul vechi se prezinta mai mult ca un loc cochet. Stradutele intesate cu casute de piatra- care in prezent servesc ca magazine de suveniruri, ateliere sau restaurante, tarabe cu esarfe, cercei, ibrice, seturi de cafea, culoarea turcoaz- verde a Neretvei diversitatea etnica si culturala dar si atmosfera orientala aduc un farmec aparte centrului si implicit orasului. Nu poti sa ramai nepasator dupa ce ai trait cateva clipe in acest oras minunat, alaturi de niste oameni minunati din Bosnia si Hertegovina,Italia, Serbia, Albania, Montenegru, Polonia, Ucraina.