European Cuisine-schimb de tineri in Turcia

Standard

IMG_4566In perioada 20-30 aprilie, un grup de tineri din zona Adjud au participant la un proiect international in cadrul programului Tineret In Actiune, in Turcia, Gaziantep, in care ATCE-SR a fost partener. Grupul a fost pregatit de catre co-partenerii de proiect ASPCF Bicaz, carora le multumim pentru ajutorul extraordinar si le uram succes in continuare.

Noi ne-am bucurat sa vedem pozele si sa intram alaturi de ei in aceasta experienta prin intermediul povestilor lor.

Va invit sa urmariti impresiile tinerilor si ale liderului de grup si speram sa fiti motivati si interesati si mai mult acum sa participati si voi la astfel de proiecte:

Prof.   Bîrlă Mariana

Cei 5 elevi au derulat un stagiu de zece zile in Turci-Gaziantep, perioada in care au avut ocazia sa isi dezvolte abilitatile de comunicare in limba engleza, sa dobandeasca noi cunostinte, sa-si dezvolte noi abilitati in domeniul gastronomiei si nu numai. Organizatia ASPCB Bicaz Neamt  a fost aceea care a facut posibila participarea noastra in acest proiect, care s-a ocupat de intreaga organizare a proiectului atat in tara cat si in tara de stagiu, oferind conditii excelente pe prioada celor zece zile. Consider ca orice proiect finantat de Comisia Europeana ofera o sansa unica tuturor factorilor implicati, atat in privinta laturii profesionale, dar mai ales in ceea ce priveste deschiderea spre un alt orizont, spre o alta cultura, spr alte valori.In urma derularii acestui proiect , participantii au obtinut certificat YOUTHPASS/EUROPASS care atesta stagiul derulat in Turcia cu toate activitatile, competentele si tarile participante. Am putut cunoaste si invata din gastronomia spaniola. italiana si turca.Am fost impresionati de faptul ca organizatorii s-au gandit sa ne duca in casele turcilor ,sa vedem cum traiesc, cum gatesc, cum primesc oaspetii.Turcia este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Regiunea Gaziantep situata in partea asiatica a Turciei aproape de granita cu Siria este ceva diferit de partea europeana.Acolo, respectiv in oraselul minunat unde am stat inca se mai pastreaza obiceiurile, portul, cultura aproape intacte. Inca odata m-am convins ca Turcia, este o tara incantatoare, cu oameni deschisi, ce au mereu zambetul pe buze, cu o arhitectura fascinanta, cu preparate ce te imbie sa incerci gastronomia turca. Este o tara minunata, cu manastiri, moschee si castele, orase superbe, in care domina respectul si ospitalitatea, zumzetul de peste zi fiind inlocuit cu o tacere de piatra dupa ora 22.00, sau cu acordurile muzicii orientale dintr-un local traditional sau cantate de Mustafa la castel unde am petrecut cele zece zile.

Proiectul a fost un real succes, elevii nostri au fost laudati, au fost incurajati, au format o familie cu spaniolii, italienii si turcii.Succesul acestui proiect nu ar fi fost posibil fara implicarea echipei de proiect de la organizatia  sending Romania

DSCN4920

Dragoș Neagu

Am ramas cu multe amintiri de neuitat dupa experiemta din Turcia!

In primul rand,nu ma asteptam sa fim primiti atat de bine,ca la noi acasa,incat puteai sa le ceri aproape orice.Faptul ca am comunicat cu alti oameni din tari diferite ma ajutat sa imi perfectionez limba engleza.Este altfel atunci cand  vorbesti fata in fata,chiar daca te mai incurci.Joucrile la care am partcipat impreuna cu ceilalti au avut rolul de a ma relaxa,de a ma distra si de a comunica cu celalalte persoane.Tema proiectului,si anume gastronomia,mi-au dezvoltat abilitatile in acest domeniu si m-au facut sa imi placa prepararea mesei si in acelasi timp gatitul.

Sper ca in viitor sa mai am parte de astfel de experiente,peste  hotare,cu cati mai multi tineri in perspectiva sa imi fac cat mai multi prieteni!

IMG_4339

Ciobotaru Mădălin

Turcia! Podul dintre Orient si Occident; tranzitia dintre traditional si modern. Unul din minunatele locuri ale omenirii.

Am avut ocazia sa “experimentez”, ca sa zic asa, aceasta minunata tara in urma unui proiect organizat in Turcia- European Cuisine. Un proiect international a carui baza era gatitul. Pot sa zic ca am trait cele mai frumoase zile ale vietii mele, 10 in total! Am cunoscut prin intermediul participarii la acest curs o multime de oameni frumosi, la trup si suflet, oameni care au reusesc sa trezeasca in mine emotii si trairi pe care nu le voi putea uita vreodata!

Incepand de la amuzantii coordonatori turci, Bora si Deniz, pana la ceilalti participanti, spanioli si italieni. Bunatatea poporului turc a reusit sa ne transpuna intr-o continua stare de optimism, simtindu-ne ca in propria noastra tara. Dovada de profesionalism si corectitudine in conduita ne-a oferit incredere si siguranta, asigurand o buna comunicare si relationare.

Multele invataturi “furate” din multitudinea activitatilor realizate, sper, ca ma vor ajuta in viata.

In final as vrea sa spun un doar atat: O experienta pe care nu am sa o regret si pe care as repeta-o la nesfarsit!

IMG_4350 IMG_4349

IMG_4348 IMG_4344

Susanu Mădălina

Nu am suficiente cuvinte să spun cat de mult mi-a placut dar pot spune ca m-am simtit extraordinar,am vazut locuri superbe si am intalnit persoane pe care le voi considera mereu prietenii mei.

Am ramas cu o parere foarte buna despre oamenii de acolo,sunt foarte primitori,draguti si chear pastrez legatura cu doi turci care m-au invitat sa ma mut acolo definitiv ba mai mult unu dintre ei m-a intrebat daca vreau sa mă casatoresc cu el lucru care ma amuzat teribil. Mi-au placut toate activitatile de acolo,incepusem sa ma obisnuiesc cu acea viata incat acum sincer imi lipsesc toate persoanele,lucrurile care le faceam impreuna,oraselul Nurdagi si toate peisajele de acolo.

Cat despre noi,cei care am reprezentat Romania,m-am simtit ca in familie.Am constatat ca toti sunteti niste persoane minunate incat pot spune ca am castigat o mamica si patru fratiori de care sunt foarte mandra.Deci sunt foarte fericita ca am participat la acest proiect datorita caruia am invatat foarte multe lucruri si sunt sigura ca imi voi aminti mereu cu bucurie de toate intamplarile de acolo iar daca voi mai avea ocazia sa traiesc astfel de experiente nu voi exita.

IMG_4350 IMG_4343

Bîrlă Alexandru Bogdan

Turcia

A fost o experienta foarte frumoasa.

Am mai fost acum 6 ani in Turcia, dar niciodata nu mi s-a parut mai frumoasa ca acuma: oameni noi, cultura noua, alta civilizatie.

Organizarea acestui proiect a fost una exceptionala, am invatat dansuri, jocuri, un pic limba turceasca, gastronomia spaniola, italiana, delicatesele turcesti,  dar mai ales cultura lor.

In acest proiect am  comunicat  cu persoane din afara tarii, am incercat sa impartasim cultura si obiceiurile romanesti si sa le promovam si peste granita.Cred ca am reusit cu succes acest lucru.

Afost o experienta de neuitat.Am luat contact cu o cultura noua, cu oameni prietenosi si primitori. Pentru ei, am observat ca pastrarea intacta a istoriei si trecutului este foarte importanta, dat fiind faptul ca toate monumentele sunt foarte bine ingrijite.Am devenit in timpul celor zece zile mult mai deschis unor lucruri noi. Cred ca am devenit mai intelegator, am invatat sa ascult oamenii si sa-i inteleg Cred ca am devenit mai dezinvolt.

Dupa parerea mea, acest proiect este o experienta unica, iar daca in viitor vor exista astfel de proiecte, o sa particip fara ezitare.

IMG_4342 IMG_4341

Ștefănescu Cosmin

Pentru mine, cele zece zile petrecute in Turcia, au fost foarte imporanta, deoarece am castigat mai multa incredere in fortele proprii, mai mult curaj si, nu in ultimul rand, mi-am facut noi prieteni.Contactul cu o noua cultura si un alt mod de gandire m-a facut sa cred ca sunt o persoana care are un caracter mult mai puternic decat credeam.

Toti participantii la proiect, indiferent din ce tara ar fi fost, m-au facu sa ma simt mai important, sa ma pretuiesc mai mult, sa am mai multa incredere in mine si in ceea ce fac.A fost o experienta de vis.

IMG_4441 IMG_4414 IMG_4457 IMG_4385

IMG_4466 IMG_4557 IMG_4464

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.