Youth mobility in the EU – Istanbul
Iată că a venit şi ziua plecării în Istanbul! Cu o motivaţie puternică de a învăţa şi a ne dezvolta şi încărcaţi de bagaje ne-am îndreptat către autocarul care avea să ne conducă către cunoaştere, o cunoaştere tematică (despre mobilitate şi antreprenoriat), dar şi o cunoaştere interculturală, un prilej bun de a socializa şi a înţelege cultura turcă, despre care am învăţat câte ceva la lecţiile de istorie. Este vorba de participarea în proiectul finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, “Vice Versa – youth mobility în the EU”, o expresie pe care majoritatea tinerilor din Râmnicu Sărat o cunosc, datorită “mobilităţilor” de care tinerii râmniceni au beneficiat în ultimii 4 – 5 ani.
Ajunşi în Istanbul am avut un sentiment de teamă la felul cum ne vor primi tinerii turci. Woaw! Ei sunt din Istanbul, metropolă culturală şi economică, iar noi dintr-un orăşel mic de provincie, Râmnicu Sărat. Mirarea a fost şi mai mare când aceştia ne-au primit cu foarte mare atenţie şi prietenie şi pot spune că am socializat din prima clipă, astfel a existat acea înţelegere şi conexiune de grup, benefică activităţilor ce au urmat.
Am început cum e şi firesc prin “a ne cunoaşte” Laura, Volodea, Cagdas şi Semra au făcut câteva joculeţe care au contribuit pe deplin la fixarea numelor greu de reţinut (Bϋșra, Tϋgba), apoi am continuat cu temeri-aşteptări-contribuţii, iar în zilele ce au urmat cu activităţile tematice din agendă, activităţi în care am avut un suport deosebit şi susţinut, atât din partea liderilor de grup, cât şi din partea doamnei Ştefănia Selegian, interpret în cadrul proiectului.
Săptămâna ce a urmat, petrecută în” capitala culturală” a Turciei – Istanbul a fost una plină de muncă şi rezultate aşteptate, am avut prezentări, seminarii, workshop-uri, cafenea publică, dezbateri, concluzionări şi feedback, mese rotunde, brainstorming, dar şi vizite tematice, seară interculturală turcă în care ne-a fost prezentată o nuntă tradiţională turcească şi în care am socializat” simţindu-ne ca la nuntă”.
Munca noastră a fost urmărită continuu de către lideri în cadrul sesiunilor de evaluare tip reflection group, youthpass reflection sau evaluare intermediară, astfel fiecare am conştientizat schimbarea la nivel personal şi imaginea proiectului în ochii turcilor care ne-au văzut.
În vizitele pe care le-am întreprins în Istanbul am fost uimită de măreţia moscheelor Blue Mosque şi Hagia Sophia, de imensitatea bazarului Grand Bazar Baiazid, de frumuseţea palatului Topkapi Saray, a centrului istoric cu numeroasele cafenele şi a Bosforului, dar şi de ospitalitatea turcească de care am beneficiat în mobilităţi.
În ultima zi, înainte de plecarea spre România am întreprins o caravană a mobilităţii ce a fost activă pe toată durata deplasării, caravană în care am interacţionat cu cetăţenii, cu reprezentanţi ai comunităţii, am promovat proiectul şi programul Tineret în Acţiune, am făcut vizibil proiectul şi am diseminat rezultatele.
Va continua… în Râmnicu Sărat!
Mobilitate și antreprenoriat la Râmnicu Sărat
Vice Versa – youth mobility in the EU, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune
”Caravana Mobilității!” – astfel am putut să înțelegem practic ce înseamnă să fii antreprenor, să ai propriile idei despre cum se gestionează și administrează o afacere. Împreună cu prietenii noștri din Istanbul am pășit în tainele meseriilor liber profesioniste în Turcia și am continuat asta în România, în orașul natal – Râmnicu Sărat, un oraș european ce se dezvoltă și modernizează pe zi ce trece. Și asta datorită administrației locale, dar și nouă, tinerilor, ce pe parcursul ultimilor ani ne-am schimbat mentalitatea și am devenit mai deschiși la nou, mai receptivi la mobilitatea culturală și economică.
Ca orice proiect de tineret, tematica s-a a fost abordată prin activități specifice educației non-formale, prin metode și instrumente menite să ne dezvolte personal și socio-profesional, să ne ajute să luăm decizii corecte în viață și în comunitate.
Activitățile din Râmnicu Sărat au tratat în profunzime oportunitatea de mobilitate și antreprenoriat în spațiul UE și au contat în:
– Construirea unei călătorii educaționale între formal și non formal prin parcurgerea unui itinerar insular în ocean;
– Întâlniri tematice între noi, participanții proiectului Vice Versa și tinerii cu experiență în proiecte Tineret în Acțiune;
– Dezbateri pe tema” antreprenoriat” – baza de lucru fiind interviurile din Turcia din timpul caravanei mobilității;
– Realizarea unui plan de acțiune organizațional pe o perioadă de 5 luni;
– Efectuarea unui schimb de metode de educație nonformală prin Open space technology;
– Vizite ale antreprenorilor râmniceni în spațiul de lucru al proiectului, scontate cu discuții și idei antreprenoriale, puse în practică de către tinerii participanți prin mini scenete în cadrul unor ateliere de lucru cu tematică antreprenoriat și posibilități de mobilitate în spațiul UE;
– Realizarea și prezentarea în fața administrației publice locale din Râmnicu Sărat a unor idei și planuri de afaceri flexibile, ce pot fi ușor aplicate atât în România, cât și în Turcia, cu un minim de investiție – planuri de afaceri pentru tinerii care doresc să se dezvolte cu un minim de resurse;
– Lucrul efectiv pentru punerea în aplicare a ideilor de afaceri și transformarea acestora în proiecte Tineret în Acțiune;
Latura interculturală a fost atinsă prin organizarea unui treasure hunt cultural în care tinerii au descoperit Râmnicul prin task-urile primite și prin seara tradițională românească unde la finalul prezentării României tinerii au dansat hore, sârbe, brașoveanca și au gustat din bucatele tradiționale românești.
Finalul schimbului a fost marcat atât prin fixarea cunoștințelor dezvoltate în cele două săptămâni de activități prin” leter to myself” și evaluare, cât și prin activitatea finală, “Marşul tânărului independent” – în care tinerii au străbătut orașul și au interacționat cu cetățenii prin interviuri, free hugs, flash mob, iar în final prin întâlnirea cu autoritățile locale, cu domnul viceprimar Sorin Cîrjan și consilierii locali.
Elena Denisa Mateevici