European Union Republic and Monarchy

Standard

DSC_0333DSC_0075

           În perioada 22 mai – 4 iunie 2013, localitatea Puente Genil din Córdoba, Spania şi Râmnicu Sărat, România, au fost gazdele proiectului EUROPEAN UNION REPUBLIC AND MONARCHY, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 1.3. Democraţie participativă.
Între 22-28 mai, proiectul s-a susţinut în Spania, prima ţară gazdă, în localitatea Puente Genil, având ca ţintă abordarea celor două sisteme de guvernământ: republică (reprezentată de România) şi monarhie (reprezentată de Spania). În ceea ce mă priveşte, pentru mine a fost primul proiect european la care am participat până acum şi din care am rămas cu amintiri plăcute. Să vizitezi o ţară pur şi simplu nu e la fel ca atunci când eşti implicat într-un asemenea proiect de tineret. Asemenea ocazii aduc socializarea, comunicarea cu persoane cu care nu credeai că ajungi să te înţelegi atât de bine şi pe care le poţi considera inabordabile, acolo la mii de kilometri distanţă. Ai astfel şansa să îţi faci noi prieteni şi să te faci auzit, să nu rămâi în umbră.          Călătoria într-o ţară îţi deschide o altă lume, dar apropierea de locuitorii acesteia reprezintă adevărata lume.
Am început primele activităţi prin cunoaştere şi apropiere cât mai rapidă, un fel de acomodare necesară. Deşi păream temători şi reţinuţi unii faţă de alţii, exerciţiile de tip Energizer de pe parcursul zilei ne-au făcut să uităm de acest zid al diferenţei de mentalităţi, culturi, tradiţii. Activităţile de educaţie non-formală au fost diverse: workshopuri, cafenele publice, brainstorming-uri, jocuri de rol, seminarii de prezentare, team building, photovoice, etc. Era fascinant cum ne stabilisem nişte regului, iar fiecare putea să îşi spună cuvântul şi subiectul să fie discutat mai departe. Era fascinant cum gândeam toţi împreună, atât de diferit şi totuşi, într-un mod cât mai abordabil. Cea mai interesantă activitate mi s-a părut photovoice-ul, pentru că este incredibil cât de mult ne poate vorbi o poză şi în câte moduri poate fi înţeleasă. Jocurile de rol au avut ca temă momente importante din istoria omenirii, iar cafeneaua publică diversele probleme cu care se confruntă populaţia din cadrul unei republici, cât şi a unei monarhii.
Un alt aspect important al acestor proiecte este exersarea capacităţilor lingvistice, iar felul în care eşti înţeles de către cei din jur reflectă şi încrederea pe care o ai în propria persoană. Au fost efectuate vizite de cercetare culturală în Puente Genil, o arhitectură andaluziană de o rară frumuseţe, dar şi în Cordoba şi Malaga, unde ne-am delectat cu specificul acestei ţări, a cărei locuitori ne-au primit cu căldură şi integritate. Nu am crezut până acum că asemenea proiecte pot unii oamenii care să dezbată aceleaşi idei şi să afirme sute de opinii sau incertitudini. În ziua de azi, este minunat să vezi că lumea se implică şi că îi pasă de viitor şi de propria patrie, iar ideile abordate rămân cu speranţa că vor ajunge mai departe.

                            Herghelegiu Cristiana

                Spania este monarhie constituţională ereditară, cu parlament bicameral. Constituţia din 1078 pune accentul pe diversitatea lingvistică şi culturală, în cadrul unei Spanii unite. Ţara are 17 comunităţi autonome, ale căror autorităţi sunt alese prin vot direct, la nivel regional. În Catalonia, Tara Başcă şi Galicia limbile regionale au, de asemenea, statut oficial, alături de limba naţională, spaniolă, denumită şi castiliană.

               Spania, reprezintă tărâmul unde creşteau merele de aur ale lui Hercule, şi de asemenea tărâmul care era considerat raiul pe pământ de arabi. De asemenea, Spania era considerată de unii scriitori o arenă în care istoria se situa la graniţa între faptele eroice şi tragedia, când toreadorii sfidau moartea. Din toate timpurile Spania a rămas în ochii necunoscătorilor o ţară plină cu mistere.

             Frumuseţea unică şi aşezarea sa geografică privilegiată, între Europa şi Africa au făcut din această ţară încă din antichitate o răscruce, un punct de întâlnire între est şi vest. Diversitatea culturală, amestecul de civilizaţii care şi au găsit aici un loc ideal, au lăsat în urma lor o cultură originală unică, un experiment admirabil.

             În luna mai a anului 2013, împreună cu Fortes şi Primăria Râmnicu Sărat, am plecat către destinaţia mai sus amintită, în cadrul proiectului “European Union Republic and Monarchy”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, mai exact în oraşul Puente Genil. Pentru mine a fost o experienţă inedită şi minunată în acelaşi timp, întrucât am cunoscut locuri şi oameni deosebiţi, am făcut schimb de experienţe cu tinerii spanioli implicaţi în proiect, mi-am dezvoltat abilităţile civice şi cele de implicare democrativ-participativă la viaţa comunităţii, am învăţat ce înseamnă republică şi monarhie în contextul actual al UE. Atât eu, cât şi colegii mei am rezonat perfect cu aceştia, atât în timpul dezbaterilor pe tema monarhiei, cât şi în afara acestora. Am vizitat însorita Malaga, care este un oraş portuar în Andaluzia, dominat de clădiri moderne, înalte şi monotone, îmbrăcate în combinaţia clasică de sticlă, oţel şi beton, fiind situat în sudul Spaniei, pe porţiunea coastei Mării Mediterane numită “Costa del sol”.

          Din această perspectivă, pentru mine, Spania înseamnă cultură, istorie, civilizaţie, culoare, soare şi multă veselie.

                       Ruxandra Milea

Proiectul EURAM (European Union Republic and Monarchy), finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, acţiunea 1.3 – proiecte de democraţie participativă, a fost primul proiect în care am participat. Am fost în total 12 participanţi din România plus staff-ul alcătuit din 5 oameni.

Temele proiectului au fost asemănări şi deosebiri dintre republică şi monarhie.

În acest proiect au fost folosite mai multe tipuri de activităţi:

– Roleplay

– Public coffee

– Brainstorming

– Workshop

– Dezbatere

În activităţile Roleplay, am fost împărţiţi în echipe şi am avut de făcut o piesă de teatru pe o anumită temă.

În activităţile Public coffee există un număr de “mese”, iar fiecare masă are un lider. La aceste mese se discută pe un anumit subiect, iar după câteva minute, participanţii de la o masă trebuie să meargă la altă masă, până când trec pe la toate mesele. La sfârşit liderul trebuie să prezinte ideile care le-au avut participanţii. În acest proiect temele acestor activităţi au fost legate de Uniunea Europeană şi despre tineretul european.

DSC_0304 DSC_0825 DSC_0827

În activităţile brainstorming, ne spuneam opiniile despre anumite teme.

Activităţile workshop sunt variate. De exemplu într-o activitate workshop am fost împărţiţi în echipe, iar fiecare echipă trebuie să creeze o ţară nouă, care avea steag, drepturi şi obligaţii, iar în alta am avut să facem 5 poze, iar acele poze să reprezinte o idee legată de republică sau monarhie, de asemenea tot împărţiţi pe grupe.

Iar dezbaterile toată lumea ştie ce sunt. Eram împărţiţi în două echipe, una era guvernul, care susţinea o idee, iar cealaltă opoziţia, care era împotriva acelei idei.

Acesta a fost primul proiect în care am participat, şi aş vrea să particip şi în alte proiecte.

Stan Daniel

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.