Daniela Strîmbei
Între (Tineret în) Acțiunea de ieri și (Erasmus) +ul de maine
Janus este zeul roman al schimbării, transformării, începuturilor și incheierilor, al porților de trecere spre nou și al timpului. Ne-am întalnit în perioada 2-9 august în Londra câțiva mușterii , circa 70, din vreo 22 de țări și vreo 30 de organizații diferite cu scopul de a arunca o privire în trecut și a împărtăși experiențele noastre în proiectele organizate cu ajutorul programului Tineret În Acțiune dar și pentru a afla noutăți despre viitorul program ce va viza segmentul de tineret, anume Erasmus+. Acesta a fost “ The Janus TCP”, un proiect sub patronajul zeului transformării.
ATCE-Speranța Râmniceană a fost reprezentată de un lucrător cu tinerii și un tânăr la acest seminar pentru a avea o dublă perspectivă: cea a experienței și cea a participanților. Am mers împreuna cu Gy (Giorgiana Grozea) având așteptări ridicate de la eveniment și de la bogăția de resurse oferită de grupul de proiect de dimensiuni considerabile.
Am descoperit că impactul proiectelor cu tinerii este mai mult decât vedem noi pe durata unei săptămâni de întâlnire internațională, că au fost tineri a căror direcție în viață a fost efectiv salvată de participarea la astfel de activități, că sunt încă posibili beneficiari care pot accesa astfel de oportunități. Era o opinie unanimă potrivit căreia utilitatea acestui tip de program nu poate fi pusă la îndoială și nu poate fi cuantificată economic în multe cazuri.
Am aflat că Erasmus+ încă este în dezbatere în cadrul Comisiei Europene. Totuși promite lansarea unor noi provocări și deschideri pentru cei care vor să se dezvolte, să crească armonios, pozitiv, proactiv și vor să contribuie și la creșterea celor din jur. Perioada 2014-2020 va continua istoria scrisă de programele anterioare, dar va și construi mult mai eficient, având deja o experiență sănătoasă din care toate structurile implicate (Comisia Europeană, Agenția Executivă, agențiile naționale, organizațiile, școlile, tinerii) au avut de învățat în ceea ce privește implementarea unui proiect cu o finalitate educațională desăvârșită.
ANPCDEFP, British Council și asociația Momentum World ne-au facilitat participarea la seminar și activitățile evenimentului în sine. Urmează și implementarea unor proiecte în parteneriat cu o parte din organizațiile cunoscute acolo și cu care am stabilit deja bazele unor potențiale parteneriate.
Pentru a vedea mai multe impresii publicate la cald pe durata activităților, puteți intra pe blogul oficial al proiectului, http://janus2013.blogspot.ro/.
Youth In Action are ultimul termen limită pe 1octombrie când mai putem depune proiecte. Erasmus+ ne așteaptă peste câteva luni. Cert este că efortul și lobby-ul susținut desfășurat la nivel european pentru continuarea programelor de educație non-formală au dat roade. Acum este responsabilitatea noastră să folosim oportunitățile care ni se deschid cu mai mult entuziasm, spor si simț de răspundere.
Ne vedem în proiectele viitoare.