Este vorba de patru tineri din Liceul Teoretic Ştefan cel Mare şi Colegiul Naţional Alexandru Vlahuţă (Stan Daniel, Neculăiasa Anca Francesca, Ralea Ana Maria şi Herghelegiu Cristiana), care, reprezentând ATCE Speranţa Râmniceană ca voluntari, în perioada 5 – 12 noiembrie 2013 au participat la proiectul “Bridging the Gap: East-West Youth Dialogue”, finanţat de Comisia Europeană prin “Youth în Action”.
În continuare vă vom povesti despre noi, despre ce activităţi au fost şi ce am învăţat în cadrul acestui proiect.
Prima zi a fost rezervată sosirilor la centul ASHA. Centrul Asha este locul în care am locuit în acea săptămână. Acest centru avea “căsuţe” în care am fost cazaţi.
Următoarea zi a început cu jocuri de cunoaştere, a continuat cu turul centrului ASHA. Ziua s-a terminat cu seară interculturală.
În următoarele zile am făcut diferite activităţi, cum ar fi workshop-uri, exerciţii de team-building, precum şi activităţi legate de teatru. De asemenea, în a treia zi, am făcut o plimbare în Pădurea denumită Forest of Dean, în care au fost filmate scene din Stăpânul inelelor şi Harry Potter.
Fiecare grup de participanţi a avut de făcut o prezentare de aproximativ 30 de minute, în care să răspundem la anumite întrebări, cum ar fi în ce regiune a Europei considerăm că suntem, şi cum este reprezentată cealaltă parte a Europei în media. Din aceste prezentări am învăţat că în ţările vestice există o împărţire pe regiuni (partea de Vest a Germaniei şi partea de Est, În Italia divizia între nord şi sud etc) şi nu există un sentiment al apartenenţei europene, mai importantă fiind apartenenţa într-o anumită regiune decât apartenenţa europeană şi chiar decât cea naţională, iar est europenii fiind foarte mândrii de ţară din care fac parte.
Opinia mediei a fost şi ea interesantă, deoarece în estul europei, vestul era descris ca un paradis, în care toţi oamenii au slujbe, salarii mari şi multe alte beneficii şi se petrec numai lucruri bune. Estul era descris în vest ca fiind sărac, inferior din punct de vedere tehnologic şi puternic influenţat de către Rusia.
O discuţie interesantă pe care am avut-o a fost discuţia despre cetăţenia europeană. Din această discuţie a rezultat că cetăţenia europeană se referă la standarde (de viaţă) ridicate, drepturi ale omului, dar şi că cetăţenia europeană este în curs de execuţie.
O altă activitate interesantă a fost grupul de reflecţie, care s-a petrecut aproape în fiecare zi, la sfârşitul activităţilor. În grupul de reflecţie, participanţii au fost împărţiţi în mai multe grupuri, iar în aceste grupuri puteai să îţi exprimi opinia despre ce s-a întâmplat în ziua respectivă.
O activitate distractivă a fost “Intercultural singing”. În această activitate Centrul ASHA a invitat o specialistă în acest domeniu, numită Ellie Holiday, şi cu ajutorul ei am cântat nişte piese aparţinând anumitor culturi.
În penultima zi, am vorbit despre “Youth în Action” şi “Erasmus+”, şi am creat proiecte europene pe diverse teme, cum ar fi cultura, drepturile omului, etc. şi am primit rambursările, şi am primit Youthpass-urile. Ultima zi a fost rezervată plecărilor.
În concluzie, pot spune că acest proiect a fost o experienţă interesantă, iar dacă îmi va mai permite timpul, voi participa şi în alte proiecte.
Daniel Stan – participant în proiect