Vizita de planificare în avans pentru proiectul european “Vlachs în Europe”, finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune s-a desfăşurat la Râmnicu Sărat în perioada 4-6 Aprilie, marcând începutul unei colaborări intense pentru a implementa schimbul de tineri din Tulcea, ce va avea loc la sfârşitul acestei luni.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenul de VPA – această vizită de planificare în avans, are ca scop exact ceea ce şi numele sugerează, planificarea de către organizaţia coordonatoare, împreună cu ceilalţi promotori a activităţii principale a proiectului, în cazul nostru – schimbul de tineri din perioada 28 aprilie -7 mai, ce se va desfăşura în Tulcea.
Au participat la această activitate câte doi membrii ai echipelor ce formează parteneriatul proiectului, respectiv Albania, Macedonia şi România; un tânăr şi liderul de grup ce vor lua mai apoi parte şi la activităţile schimbului de tineri. F.O.R.T.E.S fiind organizaţia coordonatoare, a implicat 3 tineri râmniceni în această activitate, fiind vorba de Oana Toma – participant în proiect, Angela Feraru – lider de grup şi subsemnata, Giorgiana Grozea – manager de proiect.
Ziua de vineri, 4 aprilie, a fost destinată sosirii, acomodării şi socializării, dar cei 4 participanţi străini aflaţi la noi în oraş au avut parte şi de un mini-tur al Râmnicului, sub îndrumarea Angelei.
Sâmbătă a debutat pentru alţii cu ploaie şi vreme rea, însă pentru noi cu multă energie şi dorinţa de a descoperi şi de a stabili cât mai multe lucruri referitoare la proiectul nostru. Ziua a fost împărţită în patru sesiuni de lucru, ce urmau să acopere toate subiectele necesar a fi discutate înainte de implementarea schimbului.
Astfel, în sala principală din cadrul Centrului de tineret F.O.R.T.E.S. am început prin a studia info-pack-ul, asigurându-ne astfel că obiectivele, scopul şi alte detalii esenţiale sunt clar înţelese de fiecare promotor. Au urmat discuţiile referitoare la cazare, masă, transport şi detalii financiare, ce au încheiat prima sesiune de lucru. După un scurt coffee-break am trecut la sesiunea a doua, focusată pe agenda activităţilor şi pe sarcinile fiecărui promotor pentru o bună implementare. Fiind vorba de un proiect de 10 zile, ultimele 5 zile au fost discutate în sesiunea a treia de după prânz; sesiunea a patra fiind destinată clarificării, fixării, întrebărilor suplimentare şi evaluării activităţii de VPA printr-un formular feed-back dar şi non-formal prin metoda open-circle.
Seara de sâmbătă am petrecut-o într-o atmosferă relaxată, într-o cafenea din centrul oraşului, unde am mai schimbat impresii şi am împărtăşit experienţe, urmând să ne luăm rămas bun de la cei 4 participanţi străini în ziua de duminică, însă nu pentru mult timp, întrucât aceştia se vor întoarce la sfârşitul lunii în Tulcea.
După proiectul “Latinity în Europe”, implementat de ATCE – Speranța Râmniceană, unde am fost participant, proiectul “Vlachs în Europe” mi-a adus personal o nouă provocare, fiind manager de proiect şi responsabil de activităţile de implementare din perioada schimbului de tineri, alături de Marius Neculae – facilitator şi ceilalţi membrii ai echipei.
Am învăţat în aceste două zile că nu poţi ştii totul dinainte, cât de important este să fii flexibil şi să găseşti soluţii şi nu doar probleme. S-a discutat mult, s-au planificat şi mai multe, şi probabil lucrurile se vor modifica în mică măsură şi pe moment, dar asta este în final definiţia non-formalului: creativitate, flexibilitate şi învăţare în cele mai inedite moduri.
Giorgiana Grozea