Cea de a-II-a zi a festivalului si prima zi de concurs a fost incununata de succes. S-a desfasurat pe trei sectiuni: teatru, teatru forum si monolog. In ceea ce priveste dramaturgia scrisa s-au inscris Dl. Bratu Nicolae cu piesa “Fantaisie a la francaise”(prelucrare) din partea Clubului de Teatru Independent “ Mofturi” din Ramnicu Sarat si dramaturgul Edith Negulici cu piesele “Wanted”, “Iubire la suprapret” si “Draga Mozart” din partea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, jurizarea acestora facandu-se separat.
Incepand cu orele 14:30 scena a prins culoare, tinerii interpreti si actori transmitand emotie prin momentele diversificate prezentate. Pe scena au evoluat : Clubul de teatru independent “Mofturi” din Ramnicu Sarat, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu , Liceul Tehnologic Economic “Elina Matei Basarab” si Liceul Teoretic “Stefan cel Mare”.
Juriul a fost pe masura calitatii festivalului, componenta sa fiind constituita din regizorul Cristian Dumitrescu (in calitate de Presedinte), dramaturgul Edith Negulici, actorul Mihai Costache, directorul de imagine Mihai Dumitrescu si profesorul Simona Dumitru.
Regizorul Cristian Dumitrescu – presedinte al juriului: “Bun gasit cu ocazia debutului celei de-a VII-a editie a Festivalului Dramaturgiei Buzoiene de la Ramnicu Sarat. Zile frumoase, “ca de vara” insotesc o initiativa pe care cu totii o vom considera importanta nu numai pentru tinerii ramniceni! Atmosfera ar putea fi chiar sarbatoriceasca daca grijile de zi cu zi nu ne-ar acoperi si spun asta pentru ca este mai important sa transmit-ca la Teatru-un mesaj tuturor ramnicenilor,o incurajare de a participa si sustine eforturile, deseori voluntare , ale celor care conduc Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, cu sprijinul ATCE Speranta Ramniceana. DE CE? Sunt lucruri grozave, care se intampla la Ramnicul Sarat, lucruri care prin educatie si cultura pot chiar indeparta acele griji ce ne tin departe de “NOI INSINE”.
Dramaturgul Edith Negulici, secretar literar la Teatrul Evreiesc de Stat – membru al juriului: “Salut ATCE Speranta Ramniceana pentru initiativa culturala a proiectului “Tineri in actiune”. Am apreciat calitatea pieselor alese(domenii literare nationale si universale). Unii concurenti au excelat in intelegerea personajelor,au avut prezenta scenica si impact la public. Binevenite in momentele de spectacol au fost muzica si scenografia,inspirat alese. Consider teatru forum un moment de teatru in teatru cu impact social. Este o competitie cu miza artistica in care cuvantul decisiv il au regizorii, creatorii de teatru profesorii coordonatori ,care trebuie sa aduca la rampa si sa incurajeze calitatile interpretilor si evolutia lor dramatica.“
Actorul Mihai Costea – membru al juriului: “Am gasit o atmosfera surprinzatoare la Ramnicu Sarat . Stiam foarte putine despre acest oras insa incep sa il cunosc din ce in ce mai bine. Am vazut tineri plini de entuziasm , cu talente reale si potentiali viitori actori. Se intampla lucruri minunate aici si anume acest festival. In primul rand tineretul are un scop si ii ajuta sa isi defineasca viitoarele repere pe care ,daca nu si le iau din acest tip de activitati si le iau de la televizor, ziare, facebook si deja vedem efectele acestui tip de comportament in societatea noastra. Trebuie incurajat acest tip de actiune si ma bucur sa fac parte si sa pot pune umarul la asa ceva , in speranta ca mai tarziu,cu o parte dintre cei pe care i-am vazut astazi pe scena, la un festival de liceeni la Ramnicu Sarat, sa pot fi sa fiu coleg pe scena in teatrele din Bucuresti ,din tara, sau acolo unde vom putea sa ne intalnim si ne duce viata!“
Directorul de imagine Mihai Dumitrescu – membru al juriului: “Festivalul Dramaturgiei Buzoiene se remarca printr-o diversitate de genuri teatrale precum teatru forum prezentat de LTSM urmat de moment de teatru dramatic , inspirat coordonate de cativa tineri elevi care sigur se vor distinge in premiile ce le vor primi la finalul festivalului. Mult succes !“
Profesor Simona Dumitru – membru al juriului: “La debutul festivalului participantii s-au aratat putin emotionati, poate nesiguri, dar ulterior emotiile s-au dovedit constructive. Unii dintre “micii actori” au dat dovada de maturitate, au intrat in pielea personajelor, au reusit sa capteze si ce-I mai important, sa mentina atentia pe parcursul intregii reprezentatii. Daca unii au avut replici timide, altii au fost convingatori, au avut gesturile, mimica potrivita, au trezit reactii pozitive si au sco la iveala un real talent actoricesc.“
Volodea Mateevici, Presedinte ATCE Speranta Ramniceana: “ Am inceput acest festival acum sapte ani, pe de o parte din dorinta de a implica tinerii ramniceni in actul cultural, in misterele teatrului – cel care dezvolta cel mai bine competente de comunicare, dar si din dorinta de a realiza o punte de colaborare intre liceele din judetul Buzau. Timp de foarte multi ani, la Ramnicu Sarat, actul cultural se manifesta prin organizarea de spectacole de muzica populara sau usoara – evenimentele teatrale lipsind cu desavarsire, iubitorii de teatru luand doza de cultura teatrala de la Buzau (Teatrul George Ciprian) sau de la teatrele din Bucuresti. Actuala Administratie Publica, deschisa catre nou, catre cunoastere si catre actul cultural a salutat initiativa noastra de a livra teatru amator la nivel de elevi de liceu, sustinand an de an acest festival, bineinteles impreuna cu finantatorul festivalului, Consiliul Judetean Buzau – finantare obtinuta in baza Legii 350/2005. De la an la an Festivalul Dramaturgiei Buzoiene a crescut in calitate, iar seriozitatea micilor actori nu poate decat sa ne bucure. Am observat ieri ca se poate, am observat trupe si actori ce au crescut substantial de la ultima editie, acest lucru facand destul de grea munca juriului. O alta latura care mi-a atras atentia a venit ca propunere din partea presedintelui juriului, domnul Cristian Dumitrescu – regizor de teatu si film, ca inainte de jurizare sa aibe loc o sesiune de feedback cu profesorii coordonatori. In final nu pot decat sa ma bucur de longevivitatea festivalului si sa urez mult succes tuturor elevilor implicati in concurs ”
Evenimentul a fost prezentat de catre Romanet Violeta Rafaela, o tanara pasionata de cultura, ce apare tot mai des in peisajul cultural ramnicean si asta nu poate decat sa ne bucure. Avem nevoie de cultura, avem nevoie de educatie, avem nevoie de progres. “Este o onoare sa prezint acest festival si in acelasi timp o mandrie. Ma bucur enorm cand vad atatia tineri inzestrati cu talent, entuziasmati si dedicati. Prima zi a festivalului a fost captivanta iar actorii si interpretii au evoluat atat de bine incat spectatorii au trait cu intensitate maxima fiecare moment, aplauzele, zambetele si incurajarile insotind atmosfera. Cu siguranta si a doua zi de concurs va fi la fel de fascinanta ca si prima zi , iar concurenta acerba. Le urez mult succes tuturor participantilor iar drumul in viata sa le fie presarat cu reusite si ropote de aplauze! “
Festivalul a fost gazduit de Centrul Cultural “ Florica Cristoforeanu “ , sub sigla ATCE Speranta Ramniceana , devenit deja traditie,ajungand la editia cu numarul VII, festival de teatru dedicat elevilor din liceele judetului Buzau, finantat de catre Consiliul Judetean Buzau in baza Legii 350/2005 si de Centrul Cultural Florica Cristoforeanu. Partenerii de anul acesta sunt: Primaria Municipiului Ramnicu Sarat, Federatia FORTES, Muzeul Municipal Rm. Sarat, TVSAT 2002, Dugheana de Printuri si Oriflame.
In cea de a-II-a zi de concurs pe scena vor evolua : Liceul Teoretic “Stefan cel Mare”, Colegiul National “ Alexandru Vlahuta”, Colegiul National „Mihai Eminescu” din Buzau, Liceul cu Program Sportiv „ Iolanda Balas – Soter”, Liceul „ Alexandru Marghiloman” din Buzau si Clubul de teatru independent „ Mofturi” din Rm. Sarat
La orele 17:00 va avea loc festivitatea de premiere, premiile din acest an constand in PLACHETE – locul I, DVD-playere, DVD-uri cu piese de teatru, tricouri si diplome.
Ca in fiecare an, surpriza va consta in premiul cel mare, o excursie la Brasov, in care vor merge actorii clasati pe primul loc, dar si voluntarii ce au ajutat in organizarea si implementarea festivalului.
Rafaela Romanet
Articol scris in cadrul proiectului “Festivalul Dramaturgiei Buzoiene, editia a VII-a 2014”
finantat de Consiliul Judetean Buzau in baza Legii 350/2005 si Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”