Cinstim și respectăm înaintașii! Vasile Stroescu – un român adevărat!

Standard

VASILE STROESCU

12231449_1160337790676251_1718831714_nBoierul Vasile Stroescu (1845 – 1926) s-a născut în familia comisului Vasile Stroescu, descendent al jitnicerului Ioan Stroescu, menționat documentar încă la 2 iulie 1682. A făcut studii la Liceul Regional din Chișinău, la liceul din Kamenes-Podolski, apoi la Liceul Richelieu din Odessa. A studiat dreptul la Universitățile din Moscova, Sankt Petersburg și Berlin. Apoi a călătorit prin Europa și Africa. Licențiat în drept, este numit ca judecător la Tribunalul din Hotin. Aici face cunoștință cu scriitorul Alexandru Hâjdeu, iar mai târziu, în România, cu poetul Octavian Goga.

12242248_998767546851264_1539774904_nA fost specialist în drept, dar îl preocupa și istoria, literatura și științele agricole. A moștenit de la părinți mai multe moșii, cu suprafața totală de 25.000 ha, mari cirezi de vite, herghelii de cai, turme de oi și numeroase conacuri. Toate aceste averi le-a pus în serviciul țării, în folosul țărănimii „pe care a iubit-o, a îndrumat-o și a ajutat-o” (Eugen Holban). Pământurile le-a dat în arendă țăranilor și a făcut donație cooperativelor agricole și forestiere. Grandioasa sumă de bani, obținută din vânzarea imobilelor, a fost transferată fondurilor caritabile pentru construcția de școli, biserici și spitale în toate provinciile românești – dar mai ales în Ardeal, unde școlile confesionale românești erau amenințate de maghiarizare – pentru sprijinirea instituțiilor culturale, pentru tipărirea cărților, pentru asigurarea cu burse a tineretului studios. Ctitor al bisericilor din Șofrîncani, Zăicani, Trinca, Pociumbăuți, fondator al spitalelor din Trinca și Brătușeni, donator în sprijinul bisericilor, spitalelor și școlilor din Trinca, Stolniceni, Brînzeni ș.a. Drept recompensă pentru actele de binefacere și contribuția la trezirea conștiinței naționale, este ales ca membru onorific al Academiei Române pe 24 mai 1910. De asemenea, a fost și președinte de onoare al Partidului Național Moldovenesc (1917), primul președinte al Parlamentului României Mari (1919), senator al Transilvaniei ș.a. S-a stins din viață la București. I-au fost organizate funeralii naționale. A fost înmormântat în Cimitirul Sf. Vineri, pe Aleea Teilor…

(sursa Wikipedia)

La 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la propunerea Deputatului Eugen TOMAC, o sală din Parlamentul României poartă numele cărturarului şi filantropului basarabean Vasile Stroescu, primul preşedinte al Camerei României reîntregite, român născut în Basarabia, luptător pentru apărarea drepturilor românilor, dar şi un promotor al culturii şi educaţiei în limba română în Basarabia, dar şi în Transilvania.

Ieri, 11.11.2015, la cei 170 de ani de la nașterea marelui înaintaș Vasile Stroescu, a fost organizată la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, la mormântul și bustul acestuia o slujbă de pomenire, acțiune ce a fost urmată la Parlamentul României de un FORUM comemorativ la care au participat reprezentanți din Basarabia, oamnei de cultură, membri ai Ligii Culturale Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni precum și delegații de la Râmnicu Sărat, Onești dar și de la Edineț, Brânzeni, Trinca (Re. Moldova). Au fost prezenți la aceste acțiuni Eugen TOMAC- Deputat, Mircea DRUC- Fost Premier, Stefan D. POPA- Vicepreședinte al Ligii, Marian CLENCIU- Președinte Asociația Pro Basarabia și Bucovina, Maria ANDRONACHI- Președintele Asociației Obștești Vasile STROESCU, Anatol MARCU- descendent al Familiei STROESCU, Volodea MATEEVICI- Președintele Federației FORTES – urmaș al Poetului Român Basarabean Alexie MATEEVICI, Marius CHIRU- Primar al Comunei Podgoria (Jud. Buzău), Constantin RUSANVSCHI- Filiala Onești, Asociatia Pro Basarabia și Bucovina, Grigore GUȚU- Președintele Asociației “DACII LIBERI” (Edineț), Nicolae ROMANIUC- Președintele Asociatiei Obștești Igor Vieru (Raion Edineț), Cristian POPOVICI și Medic Primar Alexandru Eugen NICOLAU- Filiala Râmnicu Sărat a Ligii.

Pioasa slujbă de pomenire la bustul lui Vasile STROESCU din Cimitirul Sfânta Vineri a fost susținută de Sfințiile Lor, Preot Paroh Neculai Iulian PÎNZARIU (R. Moldova) și Preot Paroh Gheorghe TĂNASE (Com. Tărtășești).

Menționăm printre participanți și pe Ivan IASAN, Ioan Cristian ȘTEFĂNESCU, Tatiana ISTRATE, Ana-Maria PIRONEA, Mădălina ANDREI, Nicoleta MATEEVICI și Elena Denisa MATEEVICI, Maestrul Constantin SINESCU, Dorian Theodor CLENCIU, Scriitorul Mihai PREPELIȚĂ, Anatolie MANOLI, Florin CEPARU, Virgil PARASCHIV, Constantin CORNEANU, Claudiu VASILE, Victor GAFIUC, Nicolae PETRESCU, Nicolae MIHAI, Florin BRATU, Gheorghiță DRĂGHICI.

FORUMUL desfășurat la Palatul Parlamentului, care a fost moderat cu discreție și atenție deosebită de către Eugen TOMAC- Deputat, s-a constituit într-o strălucită și pragmatică bază de discuție a problemelor de ieri și de azi, a relațiilor româno-române, ale rolului deosebit jucat de Marele Român Vasile STROESCU în dezvoltarea și unitatea Poporului Român prin cultură, religie, muncă asiduă și închegarea conștiinței de neam și patrie.

Toți vorbitorii au subliniat apăsat necesitatea cunoașterii istoriei Poporului Român, a meritelor marilor bărbați care au contribuit într-un fel sau altul la perpetuarea românismului și a ideii de românitatea în acest spațiu în care ne-am născut și am trăit întotdeauna și la care râvnesc de veacuri unii din neprietenii noștri vecini. FORUMUL s-a încheiat exprimând dorința și năzuința fermă a românilor trăitori în teritoriile reprezentate în sală, de a contribui prin tot ceea ce pot la unitatea și propășirea acestui popor, atât de greu încercat de-a lungul vremurilor.

Participanții au subscris în totalitate la ideea și propunerea inițiată și prezentată de Deputatul Eugen TOMAC, de a i se ridica lui Vasile STROESCU un monument în curtea Parlamentului României, în semn de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut pentru români și românitate, contribuind astfel în mod decisiv la contracararea și demonetizarea acțiunilor de deznaționalizare a Poporului Român, promovată cu o energie demnă de cauze mult mai bune în folosul umanității și păcii de către Rusia țaristă, continuată în zilele noastre de unii urmași ai acestora din Federația Rusă, care nu fac un secret din politica lor de expansiune și de supunere a tuturor popoarelor din jur, dar și dinăuntrul Rusiei încălcând principiile democrației, ale libertății, inclusiv de exprimare și ale drepturilor omului.

 

Semnează:

Dipl. Ec. Ștefan D. POPA – Vicepreședintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni

Volodea MATEEVICI – Președinte FORTES & ATCE Speranța Râmniceană, Membru al Ligii

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.