Comunicat de presă – Proiectul LIVE (Learn to get Involved, Volunteer in Europe) ajuns la final

Standard

Banner OnlineAsociația de Tineret Cultură și Educație” Speranța Râmniceană” a desfăşurat pe o perioadă de 16 luni, în perioada 15 iulie 2014 – 15 noiembrie 2015, activităţile aferente proiectului ”Learn to get involved, Volunteer in Europe” – LIVE, finanțat de Comisia Europeană prin programul ERASMUS+, în cadrul acțiunii KA1 – proiecte de mobilitate de tineret, cu suma de 20.305,00 euro.

LIVE a fost un proiect de mobilități ale voluntarilor (SEV cu țări ale programului), cu un stagiu de voluntariat de 6 luni la Râmnicu Sărat, implementat de 5 voluntari SEV din Turcia și Italia, în trei etape, după cum urmează:

– Selim Durmaz și Semih Kaya (Turcia): 1 Noiembrie 2014 – 1 Mai 2016;

– Francesco Lo Giudice (Italia) și Umran Sarac (Turcia): 1 Decembrie 2014 – 1 Iunie 2015;

– Giorgia Scaglia (Italia): 1 februarie 2015.

 

DETALII ALE PROIECTULUI:

SCOP: Prin acest proiect s-a oferit un proces de învățare experențial pentru 5 voluntari EVS, din Turcia și Italia, care pe parcursul unui stagiu de 6 luni desfășurat în Râmnicu Sărat, au învățat și aplicat un set de metode și instrumente de educație nonformală, în gradinițele și școlile primare. În urma implementării acestui proiect cei 5 voluntari și beneficiarii vizați (copiii de grădinițăși elevii claselor I-IV), au dezvoltat noi competențe, noi metode și instrumente nonformale, într-o dimensiune de învățare europeană și interculturală. Voluntarii au deprins cunoștințe și abilități de comunicare în limba română cu sprijinul lectorilor prof. dr. Camelia Manuela Sava, prof. Mihaela Andreiu și prof. Raluca Bodea, au învățat despre cultura românească cu sprijinul prof. Marius Neculae și prof. Violeta Vîlcu și si-au prezentat propria cultură, într-un proces de înțelegere interculturală, de toleranță, respect, cetățenie activăși coeziune socială.

OBIECTIVE:

Obiectiv 1. Creșterea nivelului de pregătire a 5 voluntari EVS provenind din Turcia și Italia în metode și instrumente de educație nonformală cu aplicabilitate în grădinițele și școlile primare,în perioada stagiului de 6 luni de la Râmnicu Sărat.

Obiectiv 2. Dezvoltarea de competențe Youthpass pentru cei 5 voluntari EVS, prin efectuarea stagiului de la Râmnicu Sărat.

Obiectiv 3. Creșterea gradului de aplicabilitate a metodelor și instrumentelor de educație nonformală în grădinițe și școli primare cu ajutorul celor 5 voluntari EVS, în vederea dezvoltării ofertei educaționale pentru întreg ciclul de studiu, într-o perioadă de 6 luni de activități.

Obiectiv 4. Dezvoltarea solidarității prin cunoaștere interculturală între cei 5 voluntari EVS și comunitatea râmniceană, în sensul schimbului de valori culturale (limbă, tradiții, obiceiuri etc), pe perioada stagiului de voluntariat.

ACTIVITĂȚI:

Stagiul de voluntariat propus a implicat 3 voluntari din Turcia (doi dintre aceștia confruntându-se cu oportunități reduse economice și geografice) și 2 voluntari din Italia în activități de creșterea vizibilității, de creșterea aplicabilității și de promovarea educației nonformale în grădinițele și scolile gimnaziale (clasele primare I-IV), din Municipiul Râmnicu Sărat și anume: Grădinița Orizont, Grădinița Lumea Copilăriei, Grădinița Mugurașii, grădinițele arondate școlilor, Școlile Gimnaziale nr. 1, 2, 3, Vasile Cristoforeanu și nr. 6. Pe parcursul lunilor petrecute în Rm. Sărat, voluntarii EVS au implementat împreună cu beneficiarii: copiii din grădinițele și școlile râmnicene, metode și instrumente de educație nonformală ca: teatru, teatru forum, bibliotecă vie, cafenea publică, fleshmob, animație stradală, debate, prezentări interactive etc.

PARTENERI:

Organizația coordonatoare și gazdă: ATCE Speranța Râmniceană – România,

Organizațiile partenere, de trimitere: E-genclik – Turcia și Eufemia – Italia.

 

Pentru mai multe informații ne puteți scrie un e-mail la office@atcesr.ro sau contacta prin persoanele de contact:

Mateevici Volodea – președinte, tel. 0763246068, e-mail: volodeamateevici@gmail.com

Strâmbei Daniela – manager de proiect, e-mail: strimbeid@gmail.com

Grozea Giorgiana – responsabil de comunicare, e-mail: giorgiana.grozea@yahoo.com

Acest proiect este finanțat cu susținere din partea Uniunii Europene prin Programul Erasmus+. Această comunicare reflectă doar vederile autorului, iar Comisia Europeană nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informației pe care o conține.

 

 

Președinte ATCE Speranța Râmniceană,

Volodea MATEEVICI

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.