Dimineți de poezie la FORTES – Vânătoare de îngeri și crini

Standard

28. taicutuLa întâlnirea din 14.11.2015 au participat elevi de la Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” și Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat.

Prin lectura poemelor din La fanion, tinerii au descoperit cele spuse de criticul Daniel Cristea Enache:… Poemele aduc simbolurile, personajele antice, situațiile mitologice în realitatea prozaică a unui canton feroviar și, după ce le tăvălesc bine prin praful românesc, le dau o strălucire nouă: a unei copilării și adolescențe impregnate între ele, a unei existențe aflate la începutul în care personajul locului modest e bântuit de imaginarul toposurilor legendare. Din volumul Nous a citit Valeria Manta Tăicuțu.

Dintr-un nesfârșit text îndrăgostit au citit apoi elevii în volumul lui Florin Caragiu, Omul cu două inimi.

Invitatul special al întâlnirii a fost scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu, care și-a promovat (tot un fel de lansare, până la urmă, dar mai pe scurt!) noul volum de versuri numit Vânătoare de îngeri și crini. La solicitarea moderatorului, autoarea a argumentat titlul cărții prin citirea poemului Vânătoare de îngeri. Au urmat referințele/ aprecierile critice rostite de Camelia Manuela Sava, Traian Gh. Cristea, Stan Brebenel, Teo Cabel, Lucian Mănăilescu, Violeta Vâlcu, Petrache Plopeanu. Criticii și-au motivat spusele prin citirea câte unui poem din volumul aflat pe masă. Au mai citit, fără comentarii, Costel Suditu, Volodea Mateevici… și Valeria Manta Tăicuțu, cu drag, cele două sonete incluse în acest volum.

6, Val 8. intalnirea   24. lectura

 

Nicolai Tăicuțu,

membru al Uniunii Scriitorilor din România

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.