CULORILE ROMÂNIEI

Standard

PROIECT  SUSȚINUT DE   POLICOLOR

ÎN PARTENERIAT CU PRIMĂRIA MUNICIPIULUI RÂMNICU SĂRAT

IMPRESII

(22 IULIE 2016)

Jurnal de activități

ORA 9,00

13770311_1127056364033420_2720726631338904988_nSpațiul din jurul clădirii PRIMĂRIEI RÂMNICU SĂRAT se animă, se aglomerează – grupuri, grupuri, voluntarii apar și încep să umple trotuarele, scuarul, străzile  adiacente. Mici și mari, copii, adolescenți, maturi – suntem mânați de motivația de a participa la un proiect inedit, original, unic la noi în oraș: parteneriatul cu Policolor ne oferă posibilitatea de a readuce la viață, prin culoare proaspătă, locuri dragi râmnicenilor:  Parcul Central, stadionul, alte spații, cum ar fi școli, instituții, mobilier stradal etc. Zarva, zâmbetele, saluturile se strâng în buchete minunate care înseamnă spiritul unui oraș. Toți știm ce avem de făcut, fiindcă, în prealabil, am fost anunțați: știm de ceva vreme câteva detalii despre  ora și locul desfășurării activității, voluntarii au fost înștiințați, organizați din timp, așteptăm cu emoție startul.

Ora 9,30

13754267_1127056357366754_6812759661552404464_nÎn foișorul din parc, echipa din proiect ne invită să fim atenți la anunțurile ce  sunt de făcut: Violeta  Vîlcu, Doamna Director al Centrului Cultural FLORICA CRISTOFOREANU,  Sorin CÎRJAN, Domnul Primar al Municipiului Râmnicu Sărat, Ștefan TORCĂRESCU, Domnul Viceprimar, Florin Ceparu, președinte al A.T. ONIX, prezintă în cuvinte calde, motivante, scopul proiectului, mulțumind partenerului Policolor care ne-a ales pentru a ne oferi sprijinul în vederea înfrumusețării orașului, dar și tuturor celor prezenți care au ales să vină voluntari în realizarea obiectivelor proiectului. Marius Nicolae, Domnul Director al Muzeului Municipal, ne oferă detalii tehnice despre protecția muncii noastre pe tot parcursul zilei.

10,00

Facem cu toții câteva exerciții de energie – voluntarii deja consacrați ai FORTES, adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, animă mulțimea, se scriu mesaje pe tricouri cu markerele tricolore, se iau impresii, se spun glume, fiecare se cunoaște cu fiecare, zâmbim, ne încurajăm, ne pregătim de a ne lua rolul în serios. Este acel spirit civic, acea emulație a unor suflete care simt și acționează la fel: am venit să ne facem un oraș așa cum îl dorim – curat, frumos, civilizat.

Facem fotografii, filmulețe, ne revedem prietenii, colegii, vecinii. Părinții sunt alături de copiii lor.

Este o atmosferă de sărbătoare – orașul nostru este azi vedetă, așa cum spunea și Domnul PRIMAR.

Un dans plin de energie – BAZINGA este învățat de toată lumea și îl repetăm.

Se transmite un mesaj de încurajare pentru TOMIȚĂ al nostru (Bogdan George Toma), care nu are ocazia acum să fie cu noi! Data viitoare, la următoarea ședință de vopsit, vei fi alături de noi, Tomiță, cu siguranță! La cât de energic te știm, vei printre primii!

10,30

13754220_1141081732614009_6332962802466372070_nSe așteaptă startul. Voluntarii sunt pregătiți să ia cu asalt porțiunea de gard indicată. Pensulele sunt în aer, mănușile sunt deja la locul lor, recipiente sunt destule; a sosit și vopseaua, adusă și împărțită tuturor celor de față de ADP RÂMNICU SĂRAT, care este reprezentată de angajații acestei instituții, de domnul director Sorin Manolache. Ne simțim în siguranță, mai ales că și Poliția Locală ne asigură paza în perimetrul de muncă.

Domnul PRIMAR și Domnul VICEPRIMAR sunt principalii noștri animatori, îndrumători. Prin mulțime sunt profesorii, învățătorii, educatorii noștri dragi, părinții, însoțitorii  veniți cu mare bucurie să ajute într-o zi minunată de vacanță, să fie exemplu pentru elevii/pe copiilor,  pe care îi educă în spirit cetățenesc.

Zăresc și consilierii locali ai Consiliului Local Municipal – Domnul Florian Nicolae, Doamna Sbârnea Liliana, Doamna Apostol Mariana, Domnul Grigoraș Nelu, Doamna Mariana Țopană.

După ce la microfon se anunță zonele repartizate pe grupuri, școli, grădinițe, licee, moderatorul acțiunii fiind Violeta Vîlcu, cea care, ca întotdeauna, ne este alături, în orice împrejurare civică, educativă, cultural-artistică, echipele merg la locurile indicate, luând în stăpânire zona de vopsit. Copii și adulți așteaptă semnalul de începere. Toți suntem împărțiți pe lungimea gardului, atât pe exterior, pe partea de trotuar, dar și prin interior,  prin parc.

Se dă semnalul de începerea vopsitului. Toți suntem atenți cum vopsim, unde stăm , ce vecini avem, cât de bine trebuie să ne facem treaba.  Lucrăm cu spor!

11,00

         Se anunță că a sosit presa. Vin spre noi echipajele de filmat, câteva persoane străine – îi reperăm imediat. Delegația presei este întâmpinată de Domnul Primar și Domnul Viceprimar. Sunt impresionați de ceea ce facem – numărul covârșitor al copiilor este emoționant.

 Se fac filmulețe. Se iau interviuri. Adulții aflați în preajma celor mici sunt și ei foarte entuziasmați – își aduc aminte de tinerețe, de episoade demult uitate. Ideea că suntem împreună a prins contur și vopsim cu inima, nu numai cu mâinile.

Luăm impresii în continuare – cuvintele curg ca un șuvoi: sunt foarte bucuroși că au ales să vină azi să vopsească în parc. E parcul tuturor râmnicenilor. Generații după generații și-au lăsat aici amprenta pașilor, imaginea unei tinereți tumultoase, primul sărut, prima dezamăgire, e locul simbolic, e inima orașului ca o grădină mare umbroasă, cu tei și trandafiri, cu bănci adăpostitoare și primitoare.

Vopsim cu spor!

12,00

Am terminat! Mâinile care muncesc repede și bine se simt bine lângă alte mâni  care tresaltă și sunt la fel – uniți de o idee, de un simplu gest: am vopsit gardul Parcului Central pentru a da un imbold să ne înfrumusețăm orașul, să ne regăsim identitatea: noi suntem râmniceni! Ne zâmbim fericiți. Totul a decurs bine, e toată lumea mulțumită. La microfon suntem chemați în fața foișorului. Ne reîntregim ca o mare de brațe, prezența noastră azi  a avut azi un rost – să facă din culori o lume mai bună. Deocamdată, am finalizat această primă etapă. Să reîmprospătăm  gardul Parcului Central. Vor urma și alți pași. Ceea ce ne-a unit azi nu va fi uitat cu ușurință. De aceea trebuie păstrată vie această unitate – ea ne dă speranță că viitorul nostru stă în puterea noastră, în faptele noastre.

 Domnul Primar mulțumește tuturor. Se simte emoție și mândrie în glasul domniei sale. Reprezentanții Policolor sunt foarte încântați de tot ce au văzut la Râmnicu Sărat. Copiii sunt la înălțime, au fost harnici, ascultători, vioi – se remarcă Grădinița Orizont cu picimea care cântă un slogan făcut ad-hoc, dar și voluntarii organizațiilor de tineret din orașul nostru sunt printre fruntașii acestei zile, alături de colegii lor din liceele și școlile gimnaziale ale municipiului

FINALUL apoteotic al acțiunii este unul al bucuriei, al datoriei împlinite, făcute cu un anume rost – ne-am putut aduna cei conștienți că orașul are nevoie de noi. Sunt sigură că mai sunt și alții care gândesc la fel; cuvântul de încheiere le aparține celor care au inițiat proiectul, dublat și  de urarea de LA MULȚI ANI pentru Ema , care a ales, împreună cu mama ei, să participe azi, când împlinește 5 ani,  la această activitate.

Apoi se înalță baloanele cu mesajul Policolor – Domnul Primar, Ema și Doamna Director al Policolor  oficiază și această ultimă etapă a zilei.

Plecăm spre casele noastre, despărțindu-ne fericiți. Ne luăm la revedere cu întrebarea ce surprize de excepție ne mai așteaptă în această vacanță?!

Camelia Manuela Sava

Profesor, CN „Al. Vlahuță”, Râmnicu Sărat

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.